Emlékezetes zabálások a vásznon és tahók a tévében I.

Enni, vagy sokkal inkább zabálni nem csak Ti szoktatok odahaza - no meg én - hanem előkelő helyen van a téma a vígjátékok rendszeresen visszatérő motívumai között is. Nincs ez másképp az spagetti-westernek esetében sem.

Ki ne ismerné Bud Spencer és Terence Hill remekbeszabott játékát például az Ördög jobb és balkeze című alkotásban, melyből több  felvonás is született.

A második részből való az a jelenet, amikor a mama -  "a vén ribanc" ahogy illetik őt - lelő egy ház fölött repkedő madarat majd pedig megsütvén feltálalja a családnak a "dögöt".

 

A film még ugyanaz, de itt Hill egyedül "eszi" a western filmekben elmaradhatatlan hagymásbabot, nem is akárhogy:

 

Node láthatunk példát arra is - egy másik klasszikus az Aranyeső Yuccában jelenetében - hogy miképp lehet párbajt enni. Ezt persze egyik idegbeteg barom se próbálja kulturált helyen drága olvasóink közül.

Node láthatunk példát arra is - egy másik klasszikus az Aranyeső Yuccában jelenetében - hogy miképp lehet párbajt enni. Ezt persze egyik idegbeteg barom se próbálja kulturált helyen drága olvasóink közül.

Szóval Spencer (a filmben: "A Doktor") párbajt eszik a sheriffel. Aki még nem látta a jelenetet az is egyből nagyobb összegű fogadásokat tehet arra, hogy ki fog győzni a párbaj során - és nem csak termetéből, hanem a forgatókönyv milyenségéből is következtethetően...

 

A fenti példákból jól láthattuk tehát, hogy a zabálás nem csak a való életben de a filmben is menő momentum: rendkívül hatásvadász megmozdulás mindnél hülyébben enni a vásznon csak azért, hogy a sok barom aki a tévé - vagy egykoron a premierkor a mozivászon elé - ül, hogy úgymond szétröhögje az egyát ezen. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ilyenformán a célközönség mindig épp azok társasága, akik maguk is képesek hasonló mutatványra (többnyire csak odahaza a négy fal között) és jobb társaságban pedig rendkívül képmutatóan elítélik azt - mármint az állat módjára történő evészetet.

Ezzel egyenes arányban vannak a kereskedelmi rádiók amúgy téma és hivatás nélküli műsorainak azon betelefonálói, akik elmondják a szerencsétlen műsorvezetőnek, hogy mennyire de mennyire szörnyü az, hogy olyan tahók, bunkók hívják fel az adást akik észre sem veszik bunkóságukat. Közben pedig azok akik ezt - az egyébként mindenki számára nyilvánvaló tényt - megemlítik sem állnak sokkal magasabb szinten (ha egyáltalán...) mint azok akik szóban forognak.

Erre talán jó péld az Irigy Hónalmirigy együttes egy, néhány évvel ezelőtti műsora, a "Bazinagy Ő" ahol a Noszály Sándort alakító karakternek a leendő -meglehetősen tahóra sikeredett - apósjelölt alakja elujságolja: "Képzeld Sándor, este a műsorban valami tahóhoz mennek majd le a tévések vidékre" - majd pedig mind az biztosra is vehető a következő snittből kiderül, hogy ugyanőróla, azaz az apósjelöltről van szó.

Ha valaki fellelte ezt a jelenetet valamely megosztón akkor küldjün nekünk egy szép linket róla. Megköszönnénk mert attól nekünk majd jó lesz...



A bejegyzés trackback címe:

https://pasikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr971899488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása